2000-01





 
Kötü geçen bir yılın ardından, neredeyse tamamen yenilenen bir kadro ve yenilenen bir görünüşle başladı Fenerbahçe yeni sezona. Rapaiç, Andersson, Lazetiç, Baliç, Serhat gibi transferler sezon öncesi hazırlıklarına damga vururken, takımın ilk çıktığı idmanda giydiği kamp ekipmanları dikkat çekmişti. Üzerinde hiçbir marka logosu bulunmayan, sadece Arma olan t-shirt'ler ve şortlar vardı topçuların üzerinde.

İlerleyen günler, Adidas ile biten sözleşmenin yenilenmediği ve bundan sonraki ekipman ve forma ihtiyaçlarının tamamen Fenerium tarafından karşılanacağı bilgisini de beraberinde getirdi. Fenerium markası ile çığır açmayı hedefleyen Aziz Yıldırım ve yönetim, ilk adımı da böylece atmış oldu.

Başlarda sorunlar yaratmadı değil bu durum. Neticede tecrübesizlik aşikardı. Mesela kaleciler bir süre Adidas'tan kalan kazaklarını giymeye devam ettiler, ta ki üzerinde palamut baskılı o güzel kaleci kazağı üretilene kadar. Daha maçın 15. dakikasında sırılsıklam olup futbolcuların üzerlerine yapışan formaları ve rengi soluklaşan kamp ekipmanlarını da ekleyebiliriz. Ama Fenerium bu sorunları çabuk aştı.






Çubuklumuz sezona başlarken yakalı, önden düğmeli ve kollar dahil tamamı çubuklu olacak şekilde idi. Lacivert'in tonu ve üzerinde hiçbir marka logosu olmaması dışında ideale yakın bir tasarımdı. bunun yanına eklenen düz sarı ve düz beyaz deplasman formaları ise sade ve şıktı. Belki de fazla detaya girilebilecek tecrübeye sahip olunmadığı için böyleydi Fenerium'un ilk formaları ama hep derler ya, sadelik şıktır...

Sezon içerisinde forma tasarımının değiştirilememesi ile ilgili o dönemde şimdiki gibi bir kural yoktu. Takımlar isterlerse farklı farklı formalar tescil ettirip giyebiliyorlardı ki biz de bunu yaptık. Çubuklu forma artık sarı ağırlıklı ve kollarda omuzdan gelen tek kalın bir çubuk ile detaylandırılmış, beyaz forma ise aynı kol detayı ile yeniden dizayn edilmişti. Bir de özellikle Avrupa maçlarında giyilmek üzere 3. bir deplasman forması vardı ki bu forma sadece az sayıda satışa çıktı ve takım tarafından hiç giyilmedi. Rengi maviye yakın lacivert, sarı ile detaylandırılmış ve Avrupa kupası maçlarında formanın sağ göğüsünde 1907 logosu bulunan formanın sırt kısmı ise tamamen sarı olarak tasarlanmıştı.

Bu formalar gereğinden fazla parlak kumaştan üretilmiş olması, teri dışarı atamaması gibi sıkıntılar dışında genel olarak beğenildi.


 

Bugün Fenerbahçe için çok büyük bir değer olan Fenerium markasının en sağlam temellerinin atılmış olması bakımından ve radikal bir karar ile takımın spor markası bağımlılığına son verilen bir sezon ancak bu kadar güzel sonuçlandırılabilirdi.

Takım 17'de 17 yapmış, ligin bitimine 3 hafta kala Galatasaray'ı Kadıköy'de yenerek aldığı liderlik koltuğunu bırakmayarak 14. şampiyonluğa ulaşmış ve Türkiye Kupası'nda da final oynamıştı. Ama dediğim gibi bu sezonun en büyük katkılarından biri de Fenerium gibi bir değerin sağlam temellerinin atılmış olmasıdır bence.

15 yorum:

  1. Bu senenin düz lacivert ve sarı formaları hiç bilinmiyor koleksiyoncular tarafından. Lacivert formayı ben hiç görmedim, sarı forma da koleksiyonumun en değerli ürünlerinden biri olarak duruyor -çocuk forması olmasına rağmen-, internette fotoğrafını bulmak bile mümkün değil:)

    YanıtlaSil
  2. Lacivert forma 2001-2002 sezonuna ait

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. O zaman forma önü reklamının avea olması grekmiyomuydu

      Sil
  3. Evet lacivert forma 2001-2002 sampiyonlar ligi icin yapilmisti ama hic giyilmedi, 1907 armasindan da anlasilabilir.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. 1907 armasından nasıl anlasiliyor şunun icin soruyorum 2000 sonrasi formalari topluyorum bu formayi bulamam retro forma yapanlara yaptiricam arkadan fotosuda varmidir acab

      Sil
    2. Reis bende koleksiyon yapmak istiyorumda yardımcı olur musun

      Sil
    3. 96 yılından 2023 yılına kadar hepsını tamamladım ve efsanelerin imzası çift taraflı forma ve en sonkı cumhuriyet forması zor oldu guzel oldu

      Sil
  4. arkadaşlar bu formada 9 numara kim acaba

    YanıtlaSil
  5. 9 numara: kadikoy bogasi :)

    YanıtlaSil
  6. sarı formanın fotoğrafını paylaşırmısınız zafer bey

    YanıtlaSil
  7. Bende şu yakasız beyaz formanın aria reklamlısı var, orijinal olduğundan eminim de; öyle kullanıldı mı bu forma?

    YanıtlaSil
  8. Evet kullanıldı: http://images.performgroup.com/di/library/Goal_Turkey/19/4d/bayer-leverkusen-fenerbahce-2001_1xs6j60nmm06v15smg5z1oqxmh.jpg

    YanıtlaSil
  9. Yakalı çubukludan var bende babamın emaneti gozum gibi bakarim

    YanıtlaSil
  10. Fenerbahce formasi koleksiyonu yapmak istiyorumda nerden alabilirim yardımcı olur musunuz

    YanıtlaSil