KURULUŞ



Her ne kadar kulübümüzün kuruluş tarihi 1907 olarak kabul edilmiş olsa da, Fenerbahçe tarihi 1890'lara dayanmaktadır. Bu dönemde Moda'da yaşayan İngiliz ailelerin aralarında oynadıkları futbol kısa süre içerisinde bölge halkının da ilgisini çekmiş ve Kadıköy çayırlıklarında özellikle de bugün stadımızın bulunduğu Papaz'ın Çayırı'nda çokça oynanmaya başlamıştır. Türk gençleri ile İngiliz, Rum ve Ermeni gençler arasında rekabet konusu haline gelen futbol 2. Abdulhamit'in monarşik yönetim baskısı altında ezilmektedir.

Bu şartlar altında dahi futbolu tutku haline getirmiş bir grup genç rejimin baskısını engellemek amacı ile kendilerine yabancı isimli bir kulüp kurmaya karar vererek aslında Fenerbahçe Spor Kulübü'nün de temellerini atmaktaydılar. Black Stocking FC adı ile 1899'da kurulan ve kırmızı formaları beyaz şortları ve siyah çorapları ile maçlarına çıkan takım çok da fazla futbol oynama şansı bulamadan daha ilk maçlarında hafiyeler tarafından dağıtılmaktaydı.

Bu oluşumu takiben 1902 yılında Kadıköy Futbol Kulübü ve 1907 yılında ise Fenerbahçe Futbol Kulübü yine aynı gençlerin girişimi ile kurulmakta ve 2. Meşrutiyet'in ilanı nihai olarak kurulmuş olan kulübün de kalıcı olmasını sağlamaktaydı.

Kulübün ilk logosu Fenerbahçe Burnu'ndaki fenerden esinlenerek hazırlanmış, formalarda kullanılacak renkler ise bahçesindeki papatyalardan esinlenilmişti. Papatyaların, kıskançlık ve temizliği simgeleyen sarı-beyaz renkleri Fenerbahçe Futbol Kulübü'nün ilk renkleriydi.


İçinde bulunulan dönemin zorlu şartlarına rağmen kulübün ayakta tutulabilmesi sonrası 1909 sonbaharında kulübün adı Fenerbahçe Spor Kulübü olarak değiştirilmiş ve renkleri de sarı ve lacivert olmuştur. Sol açık Hikmet'in çizdiği ışık saçan fener amblemi sarı-lacivert formanın göğsündeki yerini alırken, yüz yılı aşkın bir süre boyunca nesilden nesile aktarılacak bir emanet meydana getirilmişti, çubuklu... 




12 yorum:

  1. Harika.. Emeğiniz için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Gerçekten çok güzel teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. Bravo, böyle bir arşive ihtiyacımız vardı. Emeği geçenlerin gözlerinden öpüyorum.

    YanıtlaSil
  4. Tebrik ediyorum büyük bir ilgi,beğeni ve merak ile okudum. Ellerinize yüreğinize sağlık..

    YanıtlaSil
  5. formalara bakmaktan çok güzel vakit geçirdim diyebilirim.. teşekkürler

    YanıtlaSil
  6. bu formalar bulunabilir mi piyasada satın almak icin ??? biri yardımcı olursa sevinirim

    YanıtlaSil
  7. Hocam bana buradaki kuruluş logo lazım ulaştırabilir misin ?

    YanıtlaSil