2009-10



Formalarımızı Fenerium’un yaptığı dönemleri hatırlayınca, hele Fenerium’un son dönemi olan 2003-04 sezonunda tasarım ve teknoloji olarak zirveye ulaşan bir koleksiyon üretilmişken insan neden tekrar Adidas’a dönüş yapıldığını bazen anlamakta zorlanıyor. Bir kere tasarım anlamında her türlü serbestliğe sahipken, Adidas’ın kalıpları ile tasarımları sınırlandırmak, omuzlarda 3 çizgi olmak zorunda olması… En önemlisi de kollarında da çubuklar olan gerçek çubuklumuzu bir türlü bu kalıplara sokamıyor oluşumuz…
İşte yine kalıplaştırılmış Adidas tasarımlarına uyarlanmaya çalışılmış bir çubuklu ile daha karşımızda takım. Çubuklar kalınlaştırılmış ama kollar yine düz lacivert ve kullanılan kalıbın garip sarı desenleri kollarda… Sırt bölgesinde numara için sarı bir boşluk ayrılmakta ve yakanın arkasında el yazısı kıvamında Fenerbahçe yazmakta… Çok da fazla söze gerek yok aslında, bir türlü gerçek çubuklumuzu göremiyoruz Adidas tasarımlarında.



Birkaç ufak ama ilginç yenilik de söz konusuydu bu sezon formalarımızda. Yakanın içindeki Adidas etiketi değiştiriliyor yerine dalgalanan bir bayrak görüntüsü içine yazılmış marşımızdan mısralar ekleniyordu. Formaların etek kısmında bulunan bandrollü etiket ise bu sezon forma şeklinde tasarlanmıştı. Federasyonun aldığı karar ile sırta da reklam alınabilecek olması sonrası Ülker ile anlaşma yapıldı. Formaların arkalarında ve normalde isimlerin bulunması gereken yere reklam basılırken isimler de numaraların altına yazılıyordu artık. Endüstriyelleşme arttıkça göz zevki de bozuluyor futbolda, bu bir kural sanki…

Ayrıca bu sezonun en önemli değişikliği forma reklamı konusunda gerçekleşti. Yıllardır şikayet ettiğimiz, reklam yüzünden çubukların bölünüyor olması durumu bu sezon ortadan kaldırıldı. 100. yıl formalarından bu yana logo etrafında kullanılan detaylar da bu sezon ile birlikte kaldırılarak, logomuz eski haline getirildi.


2007-2008 sezonu ile birlikte başlayan sarı-beyaz kuruluş forma geleneği bir sonraki sezon enine kalın çubuklu olarak devam etmiş ve bu sezonda da bu renklerde bir forma olup olmayacağı merak konusu olmuştu. Düz beyaz yerine daha iyi bir deplasman forması halini alan kuruluş forma yeni sezonda ufak değişiklikler ile koleksiyondaki yerini aldı. Yakalı olarak dizayn edilen formanın en ilgi çekici detayı da buradaydı. Lacivert yakanın ortasından kalın bir sarı şerit geçiyordu. Arka kısmında ise el yazısı ile Fenerbahçe yazmaktaydı. Aslında gelen dedikodulara göre burada Sarı Kanaryalar yazması planlanmıştı ama daha sonra bu fikir değişmiş ve önceki sezonlardaki gibi takımımızın adı yer almıştı yine yakanın arka kısmında.
Gövde dizaynı olarak çubuklu formanın aynısı idi ve omuzlardaki 3 çizgi detayı lacivert ile renklendirilmişti. Bildiğiniz gibi 2007-08 sezonundaki ligde giyilen sarı formanın bu detayları da sarı tasarlandığı için görünürlüğü az olmuş ve taraftarlar arasında çok beğenilse de Adidas tarafından bir hata olarak kabul edilmişti. Bu sefer bu hatadan dönüldü anlaşıldığı kadarı ile.


Üçüncü forma beklendiği ve son dönemlerde olduğu gibi yine marjinal renkler ve dizayn ile tasarlanmıştı bu sezonda da. Turkuaz, neon, altın sarısı, gri derken bu sezon alternatif forma için antrasit seçilmişti. Önde büyük bir Fenerbahçe logosu biraz daha koyu bir ton ile işlenmekte, detaylar ise fosforlu sarı ile renklendirilmekteydi. Numara ve isimler de yine neon olarak tabir edilen fosforlu sarı renkteydi.
Antrasit forma oldukça beğenildi ve ben de dahil birçok taraftar çıktığı ilk gün aldı. İyki de almışız çünkü bu formalar sırt reklamsız olarak üretildi ilk partide ancak Ülker’in bu hatayı farketmesi geç olmadı ve bundan sonra satışa sunulan tüm formalar reklamlı olarak çıktı.





9 yorum:

  1. gri arma desenli formamızda avea yazısı olmasa efsane olurdu..

    YanıtlaSil
  2. bazı arkadaşlar sökmüşlerdi kol ve göğüsteki reklamları, ama formaya biraz zarar veriyor. en temizi taraftar için reklamsız forma alternatifi sunmak...

    YanıtlaSil
  3. 2009-2010 cubuklu formalarina baktigimda tek gordugum, adidas'in formanin gogsune diklemesine koydugu 3 cizgiyi bize cubuklu forma olarak yutturdugudur. Artik "onu 3-cizgili adidas marka onlukler" yerine gercek cubuklu formanin tasarlandigini gormek en buyuk dilegim.

    YanıtlaSil
  4. Ben de sizin gibi ilk satışa çıktığında sırt reklamsız almama rağmen daha sonra isim ve numara yazdırmak için gittiğimde ülker reklamını da basmak zorunda olduklarını söylediler ve ismim de malesef numaranın altına yazıldı.

    YanıtlaSil
  5. 3cü bende var gerçekten çok güzel.

    YanıtlaSil
  6. Neon formayı satın almak istiyorum satan var mi?

    YanıtlaSil