2003-04



Fenerium’un altın çağı! 3 senelik bir tecrübe sonunda yeni sezon için belki de tarihin en güzel kolleksiyonlarından biri hazırlanmıştı. Çubuklu aslında hazırdır, bir sezon öncesinden. Hatta 2002/03 sezonunun ikinci yarısında Kadıköy’de oynanan ve 1-0 kaybettiğimiz Beşiktaş maçında takımın sırtında yerini alır. Yalnız 2003/04 sezonunda giyilecek olan formadan bir farkı vardır; rengi koyu değil açık lacivert ile sarıdır. Unutmak istediğimiz 2002/03 sezon felaket bir şekilde biter, Avrupa kupalarına katılma şansımız da Göztepe deplasmanında lehimize verilmeyen bir penaltı sonrasında kaybedilir. Yeni sezon için kollar sıvanır, büyük transferler yapılmaya başlanır. Takım Herr Daum’a emanet edilir. Büyük bir motivasyon vardır takımda ve camiada. Herr Daum’un gelişiyle birlikte sezon açılır. Bir kibarlık gösterisi olarak yeni sezon formaları Daum’un beğenizine sunulur. Tasarlanan 3 forma vardır. Bir de bir sezon önce giyilen sarı forma, 2003/04 sezonunun 4. forması olarak giyilecektir. Daum tasarlanan formalardan beyaz olanı üzerinde kibarca bir fikir beyan eder, ısıra etmez, karışmaz. Ricası da yine bir kibarlık olarak uygulanır; gri renkteki tek renk kontur olarak yer alan Fenerbahçe arması formadan çıkarılır. Diğer formalar için teşekkür eder Daum ve ekler, “Bu formalara 2 yıldız koymuşsunuz, bu sezon sonunda bir yıldız daha ekleyeceğiz.”


Sezonun forma konusundaki önemli atılımlarından bir tanesi, 2000/01 sezonuyla başlayan kendi formasını üretme özelliğine ek olarak Fenerium performans ürünlerine ilk kez Fenerium logosu konulması olacaktır. Formaların bir başka özelliği ise sağ etek kısmına yakın bir yerde, içinde formayı sahtesinden ayıracak olan hologramlı bir enjeksiyon etiketin kullanılmasıdır. Ancak enjeksiyon kısmında yaşanan teknik sorunlar nedeniyle, üretimin devamında buraya yine hologramlı ve bu hologramın damla olarak dokuma etikete sabitlendiği bir başka etikete geçilecektir.

Yine sezon başına yetişmeyen ancak Türkiye’de forma üretiminde bir ilk olan 3 boyutlu arma kullanılmıştır formalar. Bir İrlanda firması olan ve spor markaları yan ürünlerinde öncü ve efsane olan Chris Kay’la anlaşılır. Firmanın kendi yarattığı ve zamanında sahtesi yapılamayan Lextra 3D isimli tekniğiyle, iki katmanlı ve renkli dökülen flokla üretilmiş üç boyutlu Fenerbahçe armaları, formalarımızın sol göğsünü süsler.


Chris Kay demişken, bu sezon tüm formalarımızda kullanılacak olan özel bir yazı karakteriyle hazırlanmış sırt numara ve harfleri, konturlu ve içinde Fenerium logosu bulunacak şekilde hem takımın giydiği hem de satışta kullanılmaya başlanır. Yazı karakterinin seçimi, saha içinde nasıl görüleceğinin testleri sahada sırtında formayla koşuşturan bir Fenerium elemanı ile yapılmış, denenmiş ve onaylanmıştır. Numara ve harfler Royal formada altın renkte ve beyaz konturlu iken diğer 3 formada ise lacivert renkte gümüş konturludur. Chris Kay’la bu sezon başlayan sıcak ilişki daha sonraki sezonlarda da çok özel hizmetlerle sürecektir.
Ayrıca bir de teknolojik özellik eklenir, DupontSa ile yapılan sözleşme ile bu firma, forma kumaşlarında kullanılacak olan Coolmax ipliği için kolaylık sağlar. İplik piyasa fiyatının altında teslim edilecektir Fenerium’a. Fenerium tarihinde ilk ve son kez, bir konfeksiyon ürününü iplikten başlar böylelikle. İplikten kumaşa, kumaştan formaya…


Sezon öncesi hazırlık maçlarında yeni formaların kullanılmaması Fenerbahçe adetidir. Bu sezon öncesindeki kamp sırasında oynanan maçlarda, bir sezon öncesinin formaları kullanılır. Ancak çok önemli bir fark vardır. Zira dönemin reklam sponsoru Aria ile görüşmeler sürmektedir. Bu görüşmelerin uzaması yüzünden, üretim de başlayamamıştır. Aynı nedenle hazırlık maçlarında kullanılan formalar reklamsızdır. Daha sonra anlaşma sağlanır ve forma göğüs ve kollarından bir tanesinde Aria logosu olur.

Bu sezon aynı zamanda çubuklu formanın laciverte geri döndüğü sezondur. Renk, daha önceki yıllarda saks maviye doğru iyice yol almışken gerçek Fenerbahçe lacivertine döndürülür. Formanın sağ göğsünde altın renk nakışla Fenerium logosu, sol göğsünde ise Fenerbahçe arması ve üzerinde iki adet altın renkli iki yıldız yer alır. Bu yıldızlardan bir tanesinin sarı çubuk üzerine gelmektedir ve bu konuda sezon içinde bazı taraftarlar tarafından şikayet gelir. Geciken sponspor anlaşması nedeniyle geciken üretim nedeniyle, forma satışı ancak ligin ilk maçının olduğu gün başlar. Ve Fenerium, sanırım tarihinde ilk kez, Fenerbahçe Dergisi’nde tam sayfa bir ilanla yeni formasını tanıtır. Formaya bir de slogan bulunur, bu slogan daha sonra tribünlerde pankart, bazı taraftar gurubu ürünlerinde de detay olarak kullanılacaktır. Çubuklunun sloganı şudur; Kiminin Rüyası Kiminin Kabusu.


Çubuklu formanın ilk maçı, Kadıköy’de oynanan ligin açılış olur. İstanbulspor’a 3-0 kaybedilir. Elbette ki farklı renkli formaların skora göre uğurlu uğursuz sayılması geleneğimiz çubuklu için geçerli değildir. Nitekim ikinci haftada Trabzonspor deplasmanında, van Hooijdonk’un attığı golle kazandığımız maçta da çubuklu forma, beyaz şort ve konç giyilir. Çubuklu formanın en talihsiz maçı ise şampiyon olarak çıktığımız Malatyaspor maçımızdır. Bir satış taktiği olarak şampiyonluk maçında, satışı nispeten düşük olan sarı formalarla çıkılır. Ancak maçın ilk yarısı yenik kapatılır. Bunun üzerine ikinci yarıya çubuklu ile çıkmaya karar verilir soyunma odasında ancak şortlar değiştirilmez. Dolayısıyla belki yıllardır ilk kez çubuklu forma altına sarı şort ve konçla yer alır takım sahada, 45 dakika da olsa. Aynı sıkıntı 2005/06 sezonunun ilk deplasmanında da yaşanacaktır. Fenerbahçe çubuklu forma, beyaz şort ve konçtur. Alternatifi ise lacivert şort ve lacivert konç olabilir oysa.

Sezonun deplasman forması beyaz formamızdır. Forma özellikle van Hooijdonk’la özdeşleşir. Giyildiği ilk maç, 4. hafta oynanan Diyarbakıspor deplasmanıdır. Yenik duruma düşmemize rağmen, van Hooijdonk’un 75’te serbest vuruştan attığı golle galip ayrılırız sahadan. Nitekim sezon içinde önünde Pierre’nin bu maçtaki gol sevincinin fotoğrafı bulunan beyaz formalar, hatıra forması olarak satışa çıkarılır.


Sezonun flaş forması ise, çok az giyilmesine rağmen lacivert formadır. Formaya ROYAL forma adı verilir. Dümdüz laciverttir forma. Asil, ağır ve güçlüdür. Kol ucu ve yaka detayında altın renk kullanılmıştır. Aynı şekilde şortun eteğinde de altın renk mevcuttur. Sırt numara ve harfleri de bu altın renk detayını destekleyecek şekilde altın renktedir. Rengin iyice ortaya çıkması için de beyaz renk kontur kullanılmıştır. Forma ilk kez 8. haftada Konyaspor’u deplasmanda Rebrov’un yıldızlaşarak yendiğimiz maçta giyilir. İkinci ve son kez de bir hafta sonrasında, 2-2 tamamlanan Bursaspor deplasmanında.

Geçen sezondan devam eden sarı forma üzerinde de ufak bir detay çalışması yapılmıştır. Bir sezon önce kol altından başlayarak eteğe kadar genişleyerek gelen lacivert bant, şorttaki bantla bütünlüğün sağlanması için, başladığı genişlikte bitecek şekilde düzeltilir.

Sezon bitiminde gelen şampiyonluk, şampiyonluk sayımızı 15’e, dolayısıyla da yıldız sayımızı 3’e yükseltir. Fenerium’da satışlar patlayacaktır. Fenerium tarihinin ürün ve forma satış rekoru kırılır. Ancak sezonda iki yıldızlı olarak forma alanlara, şampiyonluk ve 3 yıldız heyecanı yaşatmak için yeni bir tasarım yapılır. Adı TEK YILDIZ konulan, bir tanesi diğerlerinden büyük üç yıldızdan, büyük yıldızın diğer iki yıldızın üzerini örttüğü bir arma tasarlanmıştır. Bu arma formadaki Fenerbahçe armasının üzerinde yer alan 2 yıldız yerine, üzerine 2003/04 SEZONU ŞAMPİYONU ibaresi yazılı şekilde konulur.

Onur Tuncer (@onore_wankenobi)


7 yorum:

  1. bu formayı ne zaman görsem aklıma direkt hooijdonk gelir, daha doğrusu formaları artık onlara mal olmuş futbolcularımızla gözümde canlandırabiliyorum, hoş birşey bu da :)

    YanıtlaSil
  2. fenerium özellikle lacivertte çok ii iş çıkarmış, yakası müthiş
    feneriumla devam edilseymiş belki şimdi çok daha başka yerlerde
    olabilirdi fenerium, hatta belki şimdi diğer takımlara forma
    sponsorluğu yapıyordu

    YanıtlaSil
  3. kesinlikle katılıyorum, tam da oldu demişken tadı damağımızda kaldı. özellikle çubukluda bu formadan sonra bir daha aynı tadı yakalayamadık, kollardaki çubuklar hep ihmal edildi...

    YanıtlaSil
  4. Çubuklu formanın altına sarı şort giyilmesi yanlış hatırlamıyorsam 2002-2003 yılında da gerçekleşmişti.

    YanıtlaSil
  5. Harika formalar.Fenerium'un altın çağı.

    YanıtlaSil
  6. Sanırım gelmiş geçmiş en iyi Fenerbahçe forması bu sezonki çubuklu

    YanıtlaSil